miercuri, 6 aprilie 2011

INVESTIGATIA CARDIOLOGICA

  PARTEA I

 Examinarea aparatului cardiovascular la animalele de companie se bazeaza pe efectuarea bilantului functional cardiac prin metode semiologice obligatorii (generale) si complementare (speciale).In cadrul metodelor semiologice generale de investigatie cardiovasculara se regaseste anamneza si istoricul pacientului, intrebarile din anamneza pornind de la starea generala a pacientului, dar se insista pe depistarea semnelor clinice intilnite in bolile cardiace (tuse,dispnee,sincopa,ascita etc).Istoricul pacientului trebuie sa cerceteze antecedentele medicale generale si eventualele boli cardiace depistate.
 Inspectia generala vizeaza starea fizica a pacientului, semnele generale de boala cardiaca sau sistemica, determinarea constantelor fiziologice reprezentate de: temperatura rectala si a extremitatilor, timpul de reumplere capilara, frecventa cardiaca si respiratorie, pulsul si tensiunea arteriala. Secundar se examineaza venele jugulare, aspectul mucoaselor aparente, aspectul general al toracelui, al abdomenului, interesind in special existenta ascitei sau a hepatosplenomegaliei.
 Urmatoarea etapa, reprezentata de palpatie, intereseaza regiunea extratoracica a aparatului respirator, a socului cardiac, a abdomenului si a membrelor. Percutia se realizeaza pe aria de proiectie cardiaca, urmarindu-se calitatea sonului perceput si dimensiunile ariei de proiectie cardiaca. Auscultatia cardiaca  vizeaza topografia valvelor cardiace, zgomotele cardiace, existenta suflurilor endocardice, zgomotele pulmonare si extracardiace.

3 comentarii:

  1. laudabila chiar aplaudabila realizarea unui astfel de blog.
    reprezinta o oportunitate pentru cei din breasla, care au mai ramas inca in Romanica, o tara in care cainii duc o viata de om.

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru initierea acestui proiect (blogul), si mult succes in continuare. O sa il urmaresc cu foarte mare interes,

    Numai bine

    RăspundețiȘtergere