joi, 14 aprilie 2011

CELE MAI FRECVENTE EXPRESII FOLOSITE PENTRU A DESCRIE O AFECTIUNE CARDIACA

 Din lipsa cunostintelor si a terminologiei medicale in ceea ce priveste cardiologia, multi clinicieni folosesc expresii care nu ii ajuta in stabilirea unui diagnostic preliminar.
" Nu imi place cum ii bate inima"
" Inima arata ciudat pe radiografie"
" Inima ii bate ba prea repede, ba prea incet"
" I-a cedat inima"
" A lesinat"
 Prima expresie, folosita dealtfel frecvent in practica de zi cu zi, ar trebui inlocuita cu : "Am depistat la auscultatia cardiaca o modificare a zgomotelor cardiace"-de aici se incearca stabilirea tipului de modificare:
-modificarea zgomotelor cardiace in sensul cresterii sau scaderii lor in intensitate
-modificarea unui singur zgomot cardiac, in sensul dedublarii acestuia, al intensitatii etc.
-depistarea unui suflu endocardiac si descrierea acestuia din punct de vedere al localizarii, momentului in care apare, al timbrului etc.
-absenta zgomotelor cardiace
-modificarea ariei de auscultatie cardiaca
-existenta zgomotelor extracardiace
 A doua expresie, ar trebui inlocuita cu:"Am depistat la examenul  radiologic o modificare morfologica a cordului "-se incearca depistarea structurii cardiace modificate:
-marirea in volum a unei singure camere cardiace sau cardiomegalia generalizata
-stabilirea incidentei radiologice in care se pot observa modificarile morfologice cardiace.
 Urmatoarea expresie descrie o tulburare de ritm cardiac, in sensul cresterii sau scaderii frecventei cardiace, sau releva o modificare a tipului de ritm cardiac. Aceasta ar trebui inlocuita cu:
"Am depistat o tahicardie"-atunci cand frecventa cardiaca depaseste limitele fiziologice caracteristice speciei, rasei, varstei pacientului investigat
"Am depistat o bradicardie"-atunci cand frecventa cardiac este sub limitele fiziologice caracteristice speciei,rasei, varstei pacientului investigat
"Am depistat o tulburare a regularitatii ritmului cardiac"-tipul de ritm cardiac urmand sa fie stabilit la examenul electrocardiografic
 Expresia "I-a cedat inima"-ar trebui inlocuita cu "Pacientul a suferit un stop cardiac"
 "Lesinul"-trebuie explicat si inlocuit prin aparitia sincopei sau a lipotimiei.
 Folosirea corecta a teminologiei studiata la semiologie ghideaza medicul practician in stabilirea rapida a unei suspiciuni de diagnostic, si elimina confuzia creata prin explicatiile fara un substrat medical solid, acest lucru fiind in beneficiul medicului si al proprietarului de animale.

Un comentariu:

  1. Astfel clinicianul care-i clinician, are un dialog cu propria-i persoana si foloseste in gand numai, terminologia corecta, si poate observa, surprins, ca un diagnostic deja incepe sa se contureze.
    Acest dialog cu sinele face rotitele creierului sa lucreze, propune sugestii, incita la coroborarea indiciilor, "predispune" la gandire.
    Chiar medicii umani spun, uneori, cand pacientul a facut o ciroza, "are ficatul prost" sau daca e vre-o afectiune renala, "are rinichii prosti".
    Afectiunile se pot atenua chiar vindeca cu o medicatie corecta.
    Cand problemele oamenilor sunt la cap si nu sunt de natura medicala, se spune, in general, "si totusi are cap frumos".
    Si nu se prescriu medicamente.

    Bun sfat, Dr. Leca...
    Ar fi trebuit intitulat scurt "Clinicieni ganditi!!!"
    Creierul ar trebui exersat ca si muschii. Deci tre' mers la sala.
    Din pacate desi exista sali pentru asta nu sunt foarte frecventate.

    RăspundețiȘtergere