vineri, 29 aprilie 2011

INVESTIGATIA CARDIOLOGICA-PARTEA II

 Examinarea cordului prin metode complementare(paraclinice) se efectueaza sistematic, incepand cu explorarea parametrilor bioelectrici reprezentati de electrocardiografie,vectocardiograma, electrocardiografia de tip Holter si Hissiograma. Electrocardiografia inregistreaza impulsurile electrice care determina activarea, transmiterea impulsului electric la nivelul tesutului nodel si contractia cordului, in timp ce vectocardiograma inregistreaza spatial activitatea electrica a cordului.Monitorizarea de tip Holter este o metoda de inregistrare continua pe banda magnetica a electrocardiogramei pe durate mai mari de timp. Hissiograma reprezinta un test invaziv utilizat pentru diagnosticarea si tratarea aritmiilor ventriculare.
 Urmatoarea investigatie vizeaza parametrii cardiaci de biomecanica, folosindu-se fonocardiografia, sfigmografia, jugulografia si apexocardiografia. Fonocardiografia inregistreaza grafic zgomotele cardiace si eventualele modificari fonice(sufluri endocardiace,dedublari ale zgomotelor cardiace etc). Sfigmografia reprezinta inscrierea grafica a variatiilor de volum ale unei artere in timpul ejectiei ventriculare stangi, in timp ce jugulografia inregistreaza retrograd, la nivelul venei jugulare variatiile presionale din cordul drept. Apexocardiografia masoara cinetica apexului cardiac, corespunzatoare in mod normal biomecanicii cordului stang.
  Dupa examinarea parametrilor bioelectrici si biomecanici, se investigheaza parametrii biomorfologici, reprezentati de examinarea radiologica, ecocardiografie, scintigrafia cardiaca si cateterismul cardiac.
  Bilantul functional cardiac se continua prin examinarea parametrilor bioumorali specifici reprezentati de lactatdehidrogenaza, creatinfosfokinaza, troponine cardiace si peptide natriuretice. Parametrii bioumorali nespecifici investigati sunt reprezentati de ionograma, trigliceride si colesteror.
 Ultima etapa a bilantului functional cardiac este reprezentata de efectuarea testelor cardiace de efort si a testelor farmacodinamice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu